In English eng_flag ..

HEM / OM SUROLLE / Blogg / Norrlandsförbundets pris
Prisutdelning av Olof Högberg-plaketten.
Norrlandsförbundets motivering för hedersbelöningen lyder;
"Jögge Sundqvist är slöjdare i tionde generationen och dessutom konsthantverkare. I sin slöjd blandare han traditioenll form med nutida uttryck. han kommunicerar sin slöjd i den offentliga miljön, ett möte som inspirerar och river murar mellan kulturformer. Han är en budbärare och ambadassadör som sprider kunskap om slöjden, både praktiskt genom sitt slöjdande och teoretiskt genom föreläsningar och undervisning över hela världen. För en framstående kulturell gärning tilldelas Jögge Sundqvist Norrlandsförbundets hedersbelöning Olof Högberg-plaketten för Västerbottens län 2010."
SurOlle_prisutdelning-035
Prisutdelning skedde i fullmäktige i Umeå den 12 dec 2010. Ett inledande tal av flygplatschefen Karin Larsson-Tängdén följdes av ett tacktal av undertecknad där jag sa att priset inte bara var till mig utan också till de slöjdare, bl a min far Wille som förvaltat och till hemslöjdsorganisationen SHR som bevarat slöjdkulturen ända sedan industrialismen börjat slå ut självhushållet.

Jag är otroligt tacksam. Det är inte var dag man får vara i samma sällskap som andra berömdheter som fått priset; Foppa, Bodil Malmsten, Lisa Miskowsky, Kerstin Ekman, Sahara Hotnights, P-O Enqvist, Helen Sjöholm, Peter Stormare och för att inte tala om IFK Umeå Damfotbollsklubb!

Och vem var han? Olof Högberg (1855-1932) föddes i ångermanländska Högsjö, studerade på gymnasiet i Härnösand och vid universitetet i Uppsala och verkade som lärare, journalist och författare. Han var med om att bilda den liberala föreningen Verdandi i Uppsala på 1880-talet. Han debuterade med "Den stora vreden" 1906 efter att ha vunnit tidskriften Iduns romanpristävling, en debut som skakade om det litterära Sverige. Senare utgav han också bl. a. romantrilogin "Från Norrlands sista halvsekel". På eget bevåg gav han ut en matematisk avhandling om trekropparproblemet, tryckt på franska.

År 1906 bosatte han sig i Njurunda, och bodde från 1911 till sin död 1932 i den egna gården Finnkyrka vid Nolbykullens fot. År 1921 fick han De Nios pris, och fick möjlighet att under vinterhalvåret bo på Sigtunastiftelsens gästhem. Hans sista opublicerade roman, "Kapten Nimrod", anknyter till science fiction och skildrar ett utopiskt samhälle på planeten Venus.
SurOlle_prisutdelning-029b
ja, detta var kul. Ett stort tack!
Copyright © 2012  s u r o l l e.  Alla rättigheter reserverade